Sponsors

Analiza Tehnica




Analiza tehnica este o metoda de prognoza a miscarilor preturilor prin examinarea datelor istorice.

Aproape fiecare investitor folosesete un sistem de analiza tehnica. Este probabil ca si cel mai intuitiv investitor sa arunce o privire peste grafice inainte de a executa o tranzactie. La nivelul de baza, aceste grafice ajuta investitorii sa-si determine intrarea ideala si punctele de iesire pentru o tranzactie. Ele ofera o reprezentare vizuala a istoricului variatiei preturilor, oricare ar fi perechea studiata. De asemenea, investitorii pot observa graficele pentru a sti daca cumpara la un pret corect (bazat pe istoricul preturilor din piata), daca vand la un varf ciclic sau daca-si  investestesc capitalul pe o piata laterala, imprevizibila.
Aparent, tehnicienii ignora fundamentele pietei si se inconjoara cu grafice. Oricum, un investitor tehnic va va spune ca toate fundamentele sunt deja incluse in pret. Ei nu sunt preocupati de faptul ca un dezastru natural sau ca datele inflationiste au cauzat varful (spike) recent in evolutia pretului cat de felul in care se incadreaza acel varf intr-o formatiune grafica sau trend. Mai mult, ei sunt interesati felul in care poate fi folosit modelul pentru a prevedea preturile viitoare.

Analistii tehnici  pornesc de la urmatoarele ipoteze:

  • Toate fundamentele pietei sunt reflectate  in pret. Asadar, fundamentele si factorii diversi cum ar fi opinii, sperante, temeri, si stari ale participantilor de pe piata, nu trebuie studiate.
  • Istoria se repeta si de aceea piata se misca intr-un tipar relativ previzibil. Aceste tipare, generate de miscari ale   pretului, se  numesc semnale. Telul in analiza tehnica este de a descoperi semnale cunoscute in piata actuala prin examinarea semnalelor anterioare ale pietei.
  • Preturile evolueaza in trenduri. Tehnicienii de obicei nu cred ca fluctuatiile preturilor sunt aleatoare si  imprevizibile. Preturile se pot misca in una din cele trei directii, in sus, jos sau lateral. Odata ce directia este stabilita,  piata se va misca in acesta directie pentru o perioada de timp.

Intrarea si iesirea in/din piata la momentul potrivitTraderii urmaresc evolutia pretului, volumului de tranzactionare sau altor indicatori tehnici – calculati prin diferite modele matematice - pentru a determina momentul ideal de a initia o pozitie sau de a o inchide. Unii indicatori tehnici pot ajuta traderii sa identifice instalarea unui trend iar altii sa monitorizeze puterea trendului in timp.
Analiza tehnica poate conferi traderului o anumita disciplina de tranzactionare si poate elimina emotiile acestuia in strategia de tranzactionare.


Tipuri de grafice
Evolutia pretului pe o anumita perioada de timp (frame) este redusa de graficieni la patru elemente importante:
  1. primul pret al acelei perioade – pret de deschidere
  2. ultimul pret al acelei perioade – pret de inchidere
  3. pretul maxim al acelei perioade – pret maxim
  4. pretul minim al acelei perioade – pret minim

In functie de aceste 4 elemente, graficele pot fi de mai multe tipuri, cele mai uzuale fiind :
  1. Grafice liniare
  2. Grafice bara
  3. Grafice lumanare – candlestick



Grafice liniare
Graficul liniar este cel mai simplu tip de grafic prin care preturile dintr-un anumit interval de timp studiat sunt unite printr-o linie. Graficul liniar poate uni preturile de deschidere, de inchidere , maxime sau minime ale unei perioade, in functie de interesele traderului , dar cel mai sugestiv si folosit grafic liniar este cel care foloseste preturile de inchidere. Desi poate ilustra evolutia de la o zi (perioada) la alta , acest grafic are deficienta ca nu poate ilustra si evolutia din cadrul fiecarei zilei (perioade).

Grafice bara

Aceste tipuri de grafice, spre deosebire de cele liniare, rezolva si problema identificarii evolutiei pretului in interiorul diferitelor perioade de timp: luna, saptamana, zi, ora, minute. Barele acestui tip de grafic reliefeaza foarte sugestiv cele  patru elemente :pret de deschidere, pret de inchidere, pret maxim, pret minim.  Fiecare bara este reprezentata printr-o linie verticala a carei extremitate superioara este pretul maxim iar extremitatea inferioara este pretul minim. Pretul de deschidere este marcat printr-o linie orizontala in stanga barei verticale iar pretul de inchidere este marcat printr-o bara orizontala in drepta barei verticale. Daca pretul de inchidere este mai mare decat pretul de deschidere putem vorbi de o bara de crestere in intervalul analizat iar daca pretul de inchidere este mai mic decat pretul de deschidere putem vorbi de o bara de scadere in intervalul analizat.


Grafice cu lumanari
La fel ca si graficele bara si spre deosebire de cele liniare, lumanarile rezolva si problema identificarii evolutiei pretului in interiorul diferitelor perioade de timp: luna, saptamana, zi, ora, minute. Lumanarile japoneze reliefeaza aceleasi patru elemente ca si barele americane: pret deschidere, pret inchidere,pret  maxim si pret  minim.

O lumanare – candlestick este reprezentata grafic prin:
         - un dreptunghi vertical (corpul) care masoara distanta dintre pretul de deschidere si cel de inchidere.
         - bare verticale pe mediana corpului (umbre) care reflecta variatia de pret dintre pretul maxim si minim, daca acestea se afla in afara intervalului deschidere – inchidere.

Daca pretul de inchidere este mai mare decat cel de deschidere, atunci corpul lumanarii este alb (bara de crestere). Daca pretul de inchidere este mai mic decat cel de deschidere, atunci corpul lumanarii este negru (bara de scadere).

Tipuri de indicatori tehnici
Indicatori de trend
Trendul este un termen folosit pentru a descrie persistenta miscarii pretului intr-o anumita directie de-a lungul unei perioade de timp. Trendurile pot avea trei directii: ascendenta , descendenta si laterala.  (Exemplu de indicatori de trend: medii mobile, linii de trend)

Indicatori de putere
Indicatorii de putere descriu intensitatea opiniilor de pe piata asupra pretului, prin examinarea pozitilor luate de diversi participanti la piata. Volumul sau pozitiile deschise sunt principalii indicatori de analiza a puterii pietei.

Indicatori de volatilitate

Volatilitatea este un termen general folosit pentru a descrie amplitudinea zilnica a fluctuatiilor pretului, independent de directie. In general, schimbarile de volatilitate tind sa anticipeze modificari ale preturilor ( Exemplu: Benzile Bollinger)


Indicatori ciclici
Un ciclu este un termen ce indica repetarea unui tipar al miscarii pietei, ca reactie la evenimente recurente, precum anotimpurile, alegerile, etc. Multe piete au tendinta de a se misca in tipare ciclice. Indicatorii ciclici determina temporizarea unui anumit tipar al pietei. (Exemplu : Elliott Wave)

Suport/rezistenta
Pragurile de suport si rezistenta descriu nivelurile de pret pana unde piata in mod repetat creste sau scade si apoi isi inverseaza tendinta. Acest fenomen este cauzat de raportul dintre cererii si ofertei. (Exemplu: Liniile de trend)

Indicatori momentum
Indicatorii de momentum determina puterea sau slabiciunea unui trend de-a lungul unei perioade de timp. Momentum-ul este maxim in punctul de incepere al unui trend si minim in punctul de inversare al trendului.
Orice divergenta dintre pret si indicatorii de momentum este un semn de slabiciune; daca apar preturi extreme cumulat cu un momentum slab, semnaleaza sfarsitul unei miscari in acea directie. Daca indicatorul de momentum are un trend puternic si preturile sunt stabile, semnaleaza o potentiala schimbare a directiei pretului. (Exemplu: Stochastic, MACD, RSI).

Comentarii

Sponsors

Postări populare de pe acest blog

Metatrader 4 Pentru Toti

O Scurta Introducere:Strategii Forex

 Home